снимка: Dmitry Rozhkov, Уикипедия  Паметта му вдъхновява действия за защита на права

...
снимка: Dmitry Rozhkov, Уикипедия  Паметта му вдъхновява действия за защита на права
Коментари Харесай

Сергей Магнитски става символ на борбата срещу нарушенията на човешките права и срещу корупцията по света

снимка: Dmitry Rozhkov, Уикипедия
 

Паметта му вдъхновява дейности за отбрана на права и въздаване на правораздаване по света.

Възможно ли е преданост към страната да провокира не хвалба, а принуда? Тъкмо това става в Русия с един данъчен съветник, който заплаща с живота си за решението да подаде сигнал за корупция.

Впоследствие името на Сергей Магнитски става знак на битката против нарушаванията на човешките права и против корупцията по света, споделя Българска национална телевизия. 
Сергей Леонидович Магнитски не е опозиционен политик или герой за човешки права. Той е роден през 1972 година в Одеса, тогава част от Украинската ССР. Професионалната му кариера се развива в Москва, където той работи като юрист и данъчен инспектор.

Сред клиентите му е Hermitage Capital на американеца с английско поданство Уилям Браудър. На прага на XXI век компанията се счита за един от най-крупните задгранични вложители в Русия. През 2007 година управляващите нападат Браудър, неразрешен му е достъп до страната, а в компанията са извършени обиски.

Впоследствие Магнитски разкрива огромна корупционна скица за източване на средства от държавния бюджет посредством връщане на налози, платени от компанията. Става дума за сума, в размер на 230 милиона $. Одиторът дава показания за разкритията си и твърди, че компанията на Браудър не е отговорна за икономисване на налози, а е станала жертва на машинация.

Проблемът е, че в измамата са забъркани чиновници на данъчната работа, вътрешното министерство и полицията. През 2008 година Сергей Магнитски е задържан и упрекнат за укриване на налози. Той прекарва близо година в печално известния московски следствен изолатор " Матроска тишина " при мизерни условия. Здравето му се утежнява и през ноември 2009 година арестуваният умира на 37 години, по публични данни - от сърдечна непълнота.

Майката на Магнитски упреква за гибелта му управлението на следствения изолатор. Правозащитници и даже Съветът по човешките права при президента на Русия установяват, че причина за гибелта са изтезания и отвод от здравна помощ. Наказани в последна сметка няма, а през 2013 година, в изцяло противозаконен правосъден развой против мъртвец, Магнитски е приет за отговорен в укриване на налози. Майката Наталия Николаевна назовава това подигравка с паметта на сина ѝ.

Десет години след кончината на съветския правист - на 27 август 1919 година, Европейският съд по правата на индивида се произнася по жалбата, която той е подал приживе и която по-късно поддържат брачната половинка и неговата майка. Съдът постановява, че има нарушавания на редица членове от Европейската спогодба за правата на индивида, измежду които са член 2 - Право на живот и член 3 - Забрана на изтезанията. Отхвърлено е изказванието, че задържането на Магнитски е голословно. Русия е наказана да заплати на околните му 34 000 евро.

Случаят " Магнитски " обаче не остава пропуснат в архивите. Близо година след нещастието в московския следствен изолатор и след лобиране на Уилям Браудър, сенаторът демократ Бенджамин Кардин става основател за въвеждане на наказания против лица, виновни персонално за гибелта на Сергей Магнитски.

През 2012 година, с одобряване от Конгреса и подписа на президента Барак Обама, в Съединени американски щати влиза в деяние закон, който носи името на Магнитски. Той планува възбрана за издаване на визи и заледяване на банкови сметки на съветски жители, свързани с дейностите против индивида, който се е оказал жертва в битката против корупцията.

Името му носи и новият Глобален закон " Магнитски ", признат през 2016 година. С него глобите за нарушение на човешките права и корупция може да се ползват против който и да е по света. В листата на глобените влизат чеченският водач Разман Кадиров и обвинени по случая с убийството на саудитския публицист Джамал Хашоги.

Решението за наказания по закона " Магнитски " се взема от отдела за надзор над задгранични активи (OFAC) към финансовото министерство и се подписва от президента на Съединени американски щати. В използването вземат участие министерствата на финансите, на външните работи и на правораздаването.

Освен възбрана за влизане на територията на Съединени американски щати, глобите засягат имуществото и имуществените ползи на лицата. В актуалния глобализиран свят действието им неизбежно се уголемява и отвън американската територия, което прави глобите извънредно тежки.

По-късно свои закони " Магнитски " одобриха Канада, Естония, Литва и Латвия. Англия одобри корекция със същото име към своя Закон за глобите и прането на пари. На 7 декември 2020 година Европейски Съюз одобри вид на американския закон, наименуван Глобален режим на наказания за нарушавания на правата на индивида.

Той не носи името на Магнитски, само че първите глобени при започване на март 2021 година са четирима съветски жители, свързани с репресиите против опозиционера Алексей Навални.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР